Elektronikusan követett blog.

mitmikor

mitmikor

A rózsaszín szemüveg

2018. november 15. - senkinemsem

roszaszinszemuveg.png

A rózsaszín szemüveg (vagy rózsaszín köd) kifejezést mindenki ismeri. Arra az állapotra gondolunk általa, amikor valaki >indokolatlanul< jó és szép színben látja a világot, egy személyt, vagy egy dolgot. Az előnyös tulajdonságai, szépsége, nemessége elhomályosítják az árnyoldalait. Amikor rózsaszín szemüvegen át látjuk a világot, minden könnyűnek szépnek és nemesnek tűnik, a gonoszság, a szenny és szörnyűségek elhalványulnak, súlytalanná válnak. 

A realisták tagadják a létjogosultságát, hiszen azt állítják (talán jogosan), hogy torz képet fest a világról, nem engedi látni a valóságot "a maga valójában***". Az állításuk, érvelésük azonban már eleve hibás. Azt írta József Attila: "Még nem nagy az ember, de képzeli, hát szertelen." Igen, az ember szereti azt hinni, hogy képes "reálisan" látni a világot, ismerni a "teljes igazságot". Mégis manapság szinte évről évre dőlnek meg biztosnak hitt tudományos tételek, a nagyszerű elme áldásaival milliókat szipolyoznak ki - és még sorolhatnánk a valóságot megismerő emberi tudás ellentmondásait. A teljes igazság ismerete pedig már elvileg is kizárt, az ember, mint olyan képtelen lesz valaha is megismerni itt a földön a teljes teremtett világ valóságát. S mivel pedig elvileg is minden mindennel összefügg, bármi is hibádzik a képből, az egzakt leírásunk eleve halálraítélt a teljesség szempontjából. Bizonyos tapasztalati tényeket leírhatunk, statisztikai ismétlődéseket feltérképezhetünk, ezt aztán kinevezhetjük tudományos értékű igazságnak akár, - a teljes IGAZSÁGHOZ igazából alig lesz bármi köze is egyáltalán. Különösen azért is, mert leginkább a látható megtapasztalható valósággal foglalkozunk, pedig sokak szerint inkább az számít "virtuális" valóságnak, mármint a megfogható, tárgyi világ. A VILÁG, amely pedig végtelen mikro- és makróirányban is. Amelyről azt hisszük, hogy kizárólag tárgyak, eszmék és személyek összessége. Személyek, akik megítélésnél mindig elfeledjük, hogy amíg nem tettünk meg ezer kilométert a cipőjükben, fogalmunk sem nagyon lehet róluk "a maguk valójában***", s amíg csak a szemünkkel fogadjuk be őket, leginkább érthetetlenek és balgák.

look_through_pink_glasses_by_caddyc.jpg

A valóság megismerhetőségét talán a legplasztikusabban magyarázza Szent Pál, aki a Szentírásból talán legtöbbet citált Szeretethimuszban (Első Korinthusi levél, 13. fejezet) így fogalmaz:

"A szeretet soha meg nem szűnik; a prófétálások véget érnek, a nyelvek megszűnnek, a tudomány elenyészik. Mert rész szerint való az, amit megismerünk, és rész szerint való az, amit prófétálunk; midőn pedig majd eljő, ami tökéletes, véget fog érni az, ami rész szerint való. Midőn gyermek voltam, úgy beszéltem, mint gyermek, úgy viselkedtem, mint gyermek, úgy gondolkoztam, mint gyermek; midőn pedig férfiúvá lettem, felhagytam azokkal, amik gyermekhez valók. Most tükör által homályban látunk; akkor pedig majd színről-színre. Most rész szerint ismerek, akkor pedig úgy fogom ismerni, amint én is ismert vagyok." 1Kor 13; 8-12.

Ismerni fogunk tehát mindent, de majd csak "akkor", tehát a halálunk után, a weöresi teljességben (vö. Weöres Sándor: A teljesség felé). Addig pedig bizony maradjunk mértékletesek a véleményalkotásban. Weöres Sándor is erre tanít az idézett ciklusában:

"A mai átlagos emberismeret megdöbbentően együgyű. /.../ Örökös a csalódása és kiábrándulása, hibáztat minden égi és földi hatalmat, mások gonoszságát, néha még saját ostobaságát is; csak éppen arra nem gondol, hogy embertársait ne az ő igényein keresztül nézze, hanem önmagukban."

Meggyőződésem szerint éppen ezért kell megőriznünk a mocsok, (elő-)ítéletek nélküli, gyermeki, tiszta látásmódot, amely persze a világ szennye mellett, a sok-sok felesleges és káros tapasztalás mellett, a szorongásaink és kétségbeeséseink mellett nem egyszerű. 

Dale Wassermann a cervantesi Don Quijote történet átdolgozója éppen ezt fejtegeti talán a La Mancha lovagja című világhíres musicaljében. A történet egyik fő gondolata szerint például a mindenki szemében őrült Don Quijote hite, látása a szurtos prostituált konyhalányból egy nagyszerű hercegnőt, Dulcineát varázsol. Az alábbi beszélgetés a darab keretjátékának része, a kifinomultan ármányos gonoszt megszemélyesítő Ügyész és a történetet mesélő író Cervantes között.

Ügyész:
Magukat, költőket, miért ragadja meg annyira az őrültség?

Cervantes:
Mert nagyon is sok közös vonás van bennünk.

Ügyész:
Mindketten hátat fordítanak a való életnek?

Cervantes:
Az életből vesszük a példát.

Ügyész:
Egy férfinak el kell fogadni az életet, a maga valójában***.

Cervantes:
A maga valójában...
Már csaknem negyven éle élek ezen a földön, s láttam az életet... olyannak, amilyen. Fájdalom... Szenvedés... Kegyetlenség győz a hit felett. Hallottam mindenféle hangját a "teremtés koronájának". Nyögéseket az utcák mocsokjából. Voltam harcos és szolga. Láttam társaimat elesni a csatákban... vagy lassan elpusztulni Afrika homoksivatagában. Ápoltam őket az utolsó percig. Ezek az emberek megtapasztalták, milyen az élet a maga valójában***. És halálukkor kétségbe estek.
Dicsőség és bátor utolsó szavak nélkül. Kihunyó tekintetükben fájdalommal és értetlenséggel.
Nem hiszem, hogy azt kérdezték maguktól, miért halnak meg... hanem hogy miért éltek egyáltalán.
Ha maga az élet eleve ilyen hátborzongató, ki tudja, hol az őrültség? Talán éppen a "hasznos" tettekben. Talán az álmokról való lemondásban. Kincset keresni ott, ahol csak szemét akad... Talán éppen a túlságos józanságban.

A legnagyobb őrültség nem azt látni az életben, ami lehetne, hanem azt, ami a maga valójában***.

Nos, végső soron erre gondolok tehát. A rózsaszín szemüvegre. Amely boldogít és hitet ad. Amely viselőjét is jóvá varázsolja. Amelynek levétele egyenlő a hit és álmok nélküli szemlélettel. Amelyet a tiszta emberek le sem tudnak venni, csak erőszakkal lehet letörni róluk. Esetleg a lencséit be lehet festeni. Feketére. No de hát akkor megvakulunk. Megvakulunk a szépre és a jóra. Van-e egyáltalán értelme így élni az életet? Ragaszkodom, amennyire csak képes vagyok a rózsaszín szemüvegemhez. Leginkább azért, hogy mindig mindenben azt is lássam, ami lehetne, nem pedig csak azt, ami a maga valójában.

"Hiszek a rózsaszín világban. Hiszem, hogy a nevetés a legjobb kalóriaégető. Hiszek a csókban, lehetőleg sok csókban. Hiszek abban, hogy erősnek kell lennünk, mikor úgy tűnik, hogy minden rosszra fordul. Hiszek abban, hogy a boldog lányok a legcsinosabbak. Hiszek abban, hogy a holnap egy újabb nap! Hiszek a csodákban." /Audrey Hepburn/

A bejegyzés trackback címe:

https://mitmikor.blog.hu/api/trackback/id/tr648220480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóthné Gábor Gabriella 2019.08.16. 19:25:27

Fú,...de, szeretem....!mindig találok benne valami újat, valami ,
eddig nem értettet,..pedig 2 éve olvasom.
süti beállítások módosítása